Odborári budú v pondelok rokovať s prezidentom SR

09.11.2012 Bratislava

Bratislava 9. novembra (TASR) - Školskí odborári budú o svojich požiadavkách rokovať v pondelok (12.11.) s prezidentom Ivanom Gašparovičom. TASR o tom informovala Kancelária prezidenta SR.

Na svojom webe dnes odborári zverejnili usmernenie organizácie štrajku, podľa ktorého sa školy zatvoria od 26. novembra o 6.00 h. Učitelia plánujú v prvý deň štrajku taktiež vyjsť do ulíc, a to v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici.

"Štrajkový výbor odsúhlasil tieto tri miesta na zhromaždenie štrajkujúcich," povedal dnes pre TASR líder odborového zväzu Pavel Ondek. Do štrajku je podľa neho momentálne ochotných ísť asi 80 percent zamestnancov základných škôl.

Ondek tvrdí, že aj napriek zverejneniu pokynov, sú stále ochotní rokovať o desaťpercentnom zvýšení platov v budúcom roku. Pokyny zverejnili, aby sa ľudia mohli pripraviť. Po odmietnutí päťpercentného zvýšenia zo strany vlády v polovici októbra odbory požiadali o stretnutie okrem prezidenta aj premiéra Roberta Fica a predsedu parlamentu Pavla Pašku (obaja Smer-SD).

Líder odborového zväzu potvrdil medializované informácie, že medzi učiteľmi sa hovorí aj o možnom bojkotovaní maturít v prípade, že ani ďalší štrajk neprinesie požadované zvýšenie platov. "Je to ďaleko pred nami, je to vízia, predpokladáme, že budeme úspešní. O týchto veciach musíme ešte hovoriť. V prvom rade chceme vyjednávať," dodal.

Odborári v stredu (7.11.) odmietli memorandum od vlády. V ňom im kabinet sľubuje päťpercentné zvýšenie platov a postavenie verejného činiteľa. Ďalšie zvyšovanie platov v rokoch 2014-2016 vláda podmieňuje zefektívnením školskej siete a optimalizáciou. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) vo štvrtok (8.11.) pre TASR povedal, že na Slovensku je veľa učiteľov a zbytočné kapacity v školách. Na jedného učiteľa na Slovensku pripadá 11 až 12 žiakov, európsky priemer je 15. Líder odborárov Ondek hovorí, že pri úvahách o prepúšťaní učiteľov treba byť opatrný. "Prognóza demografického vývoja je taká, že v roku 2015 sa zvýši počet žiakov," zdôvodnil.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) pred stredajším (7.11.) rokovaním vlády vyhlásil, že jeho ponuka zvýšiť platy školských zamestnancov v budúcom roku o päť percent bola definitívna. "Dal som najavo aj zástupcom odborov, že nie sme na arabskom trhu, to znamená, tá moja ponuka bola definitívna a vychádza z možností rozpočtu na budúci rok," vyhlásil minister. Dodal, že zodpovedá za stav verejných financií a nie je pripravený maľovať na ružovo niečo, čo vyzerá úplne inak.
 

Vyberte región